DERMOIDNA CISTA - TERATOM - LAPAROSKOPIJA

Dermoidna cista jajnika (dermoid ili teratom jajnika) je tumor jajnika koji pripada grupi teratoma. Ovakve ciste sadrže različite komponente: komade duge kose, hrskavicu, mast, delove kosti, nokte, zube, krv… Lečenje dermoidnih cisti je operativno. Najčešće su benigne prirode pa je izlečenje potpuno. Vrlo retko se javljaju recidivi.

Kakvi mogu biti teratomi jajnika?

Teratomi jajnika su najčešće neoplazme germinativnih ćelija. Teratomi sadrže brojne histološke tipove tumora, koji svi sadrže zrela ili nezrela tkiva polnih ćelija (pluripotencijalnog) porekla. Najčešći od ovih tumora, zreli cistični teratom (poznat i kao dermoidna cista), obično sadrži zrela tkiva ektodermalnog (koža, mozak), mezodermalnog (mišići, masti) i endodermalnog (mucinozni ili trepavičasti epitel) porekla. U monodermalnim teratomima preovlađuje jedan od ovih tipova tkiva (npr. Tkivo štitaste žlezde u ovarijalnoj strumi, neuroektodermalno tkivo u karcinoidnom tumoru).

Kako se dijagnostikuju teratomi?

Zreli teratomi se obično mogu dijagnostikovati putem ultrazvučnog pregleda, CT pregleda ili pregleda magnetnom rezonancom. S obzirom da su to pomoćne dijagnostične metode, konačna dijagnoza se postavlja histopatološkim nalazom. Za razliku od zrelih teratoma, ostale vrste teratoma se predoperativno teže dijagnostikuju i u svakom slučaju zahtevaju operativno lečenje. Ponekad je potrebno uraditi i biohemijske analiz (markere)

Ultrazvučni pregled

Ultrazvučnim pregledom se može postaviti sumnja na teratom jajnika. Ponekad ovaj pregled nije dovoljan, pa zahteva dodatne preglede kao što su magnetna rezonanca ili CT pregled.

MRT pregled (magnetna rezonanca)

S obzirom da teartomi mogu imati ražličite oblike, magnetna rezonaca daje bolju dijagnostičku vrednost. U slučaju zrelog teratoma ojna komponenta je posebno identifikovana. MR prelgedom se takođe sagledava cela mala karlica što daje bolju sliku ginekologu po pitanju daljeg operativnog lečenja.

CT pregled (skener)

CT pregledom moguće je takođe vizualizovati lojnu ili koštanu komponentu tumora, što takođe predstavlja značajnu prednost u odnosu na ultrazvučni pregled. Ipak metoda izbora je pregled magnetnom rezonancom, s obzirom da ne dolazi do izlaganju jonizujućem zračenju.

Laparoskopska operacija - kako se izvodi?

U velikom broju slučajeva, teratom je moguće operisati laparoskopskim putem sa očuvanjem zdravog tkiva jajnika.

Preporučuje se upotreba EndoBag-a kako bi se izbeglo prlivanje sadržaja dermoidne ciste u abdomen. Video prikazuje tehniku operativnog lečenja teratoma.

Cenu operacija možete pogledati u Cenovniku.

Zakazite pregled Ovde.