LAPAROSKOPSKA MIOMEKTOMIJA

Miom na materici je benigni tumor mišićnog tkiva materice. To je okrugla mišićna formacija (čvor) sa kapsulom i vaskularnim pleksusom, koji može biti smešten u bilo kom delu materice i biti različitih veličina. Mnogo je uzroka ove bolesti a najčešći su genetska predispozicija i hormonski poremećaji. Miomi rastu različito – ponekad vrlo brzo, ponekad – godinama. Ovi dobroćudni tumori materice mogu predstavljati ozbiljnu prepreku ne samo začeću več i iznošenju trudnoće do kraja.

Kakvi mogu biti miomi materice?

  • Intramuralni – kada se miom se nalazi unutar miometrijuma – mišića materice –  obično ga je moguće ukloniti laparoskopskim putem
  • Subserozni – miom se nalazi ispod sluznice spoljašnjeg sloja materice – laparoskopska miomektomija je metoda izbora.
  • Submukozni – miom se nalazi ispod unutrašnje sluznice materice – najčešće ga je moguće ukloniti histeroskopskim putem.
  • Intraligamentni – miom se nalazi između širokih ligamenata materice.

Koje su tegobe žena sa miomima materice?

• obilne menstruacije koje mogu dovesti do sniženja nivoa hemoglobina i pogoršanja kvaliteta života u “kritičnim” danima.
• bol u donjem delu stomaka
• povećana učestalost ili teškoće pri mokrenju
• zatvor
• neplodnost ili pobačaj
• distenzija abdomena
• bol tokom seksualnih odnosa.

Ultrazvučni pregled

Ultrazvučnim pregledom se može postaviti dijagnoza mioma materice naročito imajući u vidu napredak ultrazvučne tehnologije. Ipak ponekad ovaj pregled nije dovoljan, pa zahteva dodatne preglede kao što je magnetna rezonanca sa kontrastom.

MRT pregled (magnetna rezonanca)

S obzirom da miomi mogu biti jako broji, različite veličine i lokacije, magnetna rezonaca daje bolju dijagnostičku vrednost. Magnetna rezonanca može identifikovati i jako male miome koji se ne vide na ultrazvučnom pregledu kao i bolju prostornu orijentaciju kako bi operator bio maksimalnom pripremljen. MR prelgedom se takođe sagledava cela mala karlica što daje bolju sliku ginekologu po pitanju toka operativnog lečenja i eventualne usputne patologije.

Zašto je sve to potrebno?

Jedan od najvažnijih ciljeva miomektomije je rekonstrukcija materice nakon miomektomije i pravljenje što manjeg reza kako bi se maksimalno sačuvalo mišično tkivo materice. Kvalitetni ultrazvučni pregledi i magnetna rezonanca pozvoljavaju operatoru da pripremljen uđe u operaciju, sa već napravljenim planom. Od izuzetne je važnosti da se materica pravilno ušije kao što je to prikazano na slici - operator dr Đorđe Petković.

Laparoskopska miomektomija - Spec. dr med. Đorđe Petković

Uklanjanje mioma laparoskopskim putem sastoji se iz nekoliko izazova. 

Uklanjanje mioma može izazvati obilno krvarenje pa je ginekolog koji se bavi endoskopskim operacijama mora imati vrhunsku tehniku i veliko iskustvo u uklanjanju mioma. Ova tehnika zahteva brzo ušivanje laparoskopskim putem, ponekad i u nekoliko slojeva. Operator uvek mora razmišljati unapred, miom nije samo potrebno ukloniti već i šavovi postavljeni na matericu moraju biti isto tako čvrsti kao i pri klasičnog miomektomiji kako bi pacijentkinja mogla iznesti eventualnu buduću trudnoću bez bez komplikacija. 

Drugi izazov predstavlja uklanjanje mioma iz trbušne duplje. Upotreba morselatora je u najmanju ruku kontroverzna u poslednje vreme, pa se preporučuje uklanjanje mioma u EndoBag-u kako bi se izbeglo “rasejavanje” tkiva po trbušnoj duplji. 

Operator bi svakako trebalo da vlada naprednim (Advanced level) tehnikama laparoskopske hirurgije.

Individualni pristup - nisu svi miomi isti

Ukoliko imate problema sa miomom ili miomima na materici, u Ginekološkoj ordinaciji “Palmotićeva” možete zakazati pregled, konsultaciju, i ako je potrebno – operaciju mioma materice.

Očigledno je da u ova bolest ozbiljno utiče na kvalitet života i u kabinetu ginekologa je potrebno da se reši problem –  odabir metode se određuje individualno imajući u vidu starost pacijenta, budući planovi za trudnoću, veličina i broj čvorova, prateće bolesti.
Od naših stručnjaka možete dobiti sve potrebne informacije vezane za Vaš slučaj. 

“Palmotićeva” se ponosi individualnim pristupom pacijentu i mnogim ušpešnim operativnim zahvatima, jer svaki je svaki slučaj da zahteva posebnu pažnju.