3D LAPAROSKOPIJA - CISTEKTOMIJA

Minimalno invazivni pristupi postali su standard nege za operacije koje uključuju abdominalne operacije za sve uzraste, uključujući i operacije pedijatrijske populacije. Ogromni potencijal ovog „minimalno invazivnog“ pristupa u lečenju dece sa hirurškim stanjima tek je nedavno počeo da se ostvaruje. U novije vreme sa sve većim iskustvom u dečjim laparoskopskim postupcima,  i napretkom u minijaturizovanim instrumentima, mesto laparoskopije u savremenom dečjem hirurškom lečenju konačno je prihvaćeno.Više nije pitanje da li treba raditi laparoskopsku hirurgiju kod dece, već koja stanja treba laparoskopski lečiti. 

U zavisnosti od operacije u bolnici se najčešće ostaje jedan do 2 dana.

Treba imati u vidu da kao i u slučaju kod odraslih pacijenata – laparoskopija nije uvek moguća, prema tome treba pažljivo odabrati hirurški pristup.

Laparoskopija u dečjem uzrastu - Spec. dr med. Đorđe Petković

Laparoskopija kod dece i adolescenta ima pojedine sličnosti sa postupcima za odrasle, ali iskustvo sa laparoskopksom hirurgijom kod odraslih nije moguće prevesti dovoljno na bezbednu operaciju kod dece. Laparoskopski postupci moraju se izvoditi sa potpunim razumevanjem relevantnih anatomskih i fizioloških razlika između pedijatrijske i odrasle populacije. 

Naš specijalista dr Đorđe Petković, pored adultne laparoskopije (advanced level), stekao je veliko iskustvo u laparoskopiji kod dece i adolestentkinja laparoskopski rešavajući najteže slučajeve tokom svog rada u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić”, gde je i trenutno zaposlen.

Dečija laparoskopija se izvodi kako sa dijagnostičkim ciljem tako i zbog lečenja:

Cisti jajnika kod dece i adolescentkinja

Ciste na jajnicima se javljaju i kod dece i adolescentkinja kako u premenarhalnom tako i postmenarhalnom uzrastu. Različite ciste jajnika mogu biti funkcionalne (folikularne ciste i ciste žutog tela) koje se najčešće mogu spontano rešiti. Druge vrste cisti jajnika uključuju: Dermoidna cista (dermoid ili teratom jajnika) : Cistična izraslina na jajnicima koje mogu da sadrže kosu, mast i različito ostalo tkivo. Cistadenom jajnika (Cystadenoma ovarii): cista koja ima svoju kapsulu unutar koje se akumulira tečnost (mogu se razviti i na spoljašnjoj površini jajnika). Endometriotična cista (čokoladna cista).
Ova vrsta cisti jajnika u velikom broju slučajeva zahtevaju operativno lečenje.

Torzije jajnika i jajovoda

Torzija jajnika (uvrtanje jajnika) je jedna od najčešćih ginekoloških stanja koje se susreću kod devojčica i adolescentkinja. Torzijom je najčešće zahvaćen jajnik i jajovod. Zahteva brzu dijagnostiku i intervenciju kako bi se spasio jajnik i jajovod, naročito kod dece i mladih devojaka! Rana dijagnostika i brzo operativno lečenje u velikom broju slučajeva omogućava oporavak jajnika i normalnu folikularnu funkciju (u oko 80% slučajeva).

Tumori jajnika kod dece i adolescentkinja

Tumori jajnika se javljaju i kod dece i adolescentkinja kako u premenarhalnom tako i postmenarhalnom uzrastu.
Ova vrsta promena na jajnicima skoro uvek zahtevaju operativno lečenje i histopatološku analizu promene. Jako je bitna dobra dijagnostička procedura pre operacije koja uključuje biohemijske parametre kao ultrazvučne i MRT preglede. S obzirom da se radi o mladim pacijentima veoma je bitno iskustvo operatora kako bi se po mogućnosti sačuvao jajnik ili što veći deo zdravog tkiva jajnika.

Urođenih anomalija genitalnog trakta

Urođene anomalije genitalnog traktra se javljaju kod oko 4-7% devojčica i u težim slučajevima zahtevaju operativno lečenje. U velikom broju slučajeva ostanu neotkrivene sve do puberteta i prvog menstrualnog ciklusa. U zavisnosti od anomalije lečenje može biti laparoskopskim ili histeroskopskim putem. Prema protokolima lečenja ovih anomalija se određuje adekvatan tretman radi uspešnog budućeg fertiliteta pacijentkinje.

Dečja laparoskopija - kako se razlikuje od klasičnih abdominalnih operacija:

Laparoskopija je minimalno invanzivni operativni zahvat bez klasičnog operativnog reza. Kao i kod odraslih, laparoskopija je operacija koja se obavlja pod totalnom anestezijom, a koja ginekologu osigurava dobru vizualizaciju organa koji se nalaze unutar trbušne šupljine i male karlice – materice, jajnika i jajovoda.

Laparoskopska operacija kod dece ima brzi postoperativni oporavak nego otvorena hirurgija. S obzirom da ne ostavlja veliki ožiljak u dečjem uzrastu kao i manju verovatnoću stvaranja priraslica, laparoskopija predstavlja zlatni standard.

Cenu operacija možete pogledati u Cenovniku.

Zakazite pregled Ovde.